RNU, IMPHAL MANIPURI MORNING NEWS SCRIPT AT 7.30 AM

(DATE 15-10-2024)

অকাশবানি ইম্ফালগী

অয়ুক পুং ৭.৩০ গী মণিপুরি পাউ

(তাং ১৫-১০-২০২৪, লৈবাকপোকপা)

টোক্ক (এল)ঃ রাজ্য অসিগী অটোবা ফুরুপ অহুম- মীতৈ, নাগা অমসুং কুকিগী এম.এল.এশিং দিল্লিদা ঙসি নুংথিল ৱারী শানবা কেন্দ্র সরকারনা কৌরকখ্রে।

চহী অমা মখায় হেল্লক্লবা মণিপুরগী ইরাং লোয়শিরবা কেন্দ্রনা লৌখৎলকপা অখরবা খোঙথাং অমা ওইনা গৃহ মন্ললয়না রাজ্য সরকারগী তোঙান তোঙানবা মন্ত্রি অমিদ এম.এল.এশিং রারি শাননবা খঙহল্লকখিবনি। মদুগীদমক ঙরাং রাজ্য সরকারগী তোঙান তোঙানবা মন্ত্রি অমিদ এম.এল.এশিং দিল্লিগীদমক ইন্ফাল থাদোকখ্রে। মদুগী মনুংদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রি ডাঃ সাপম রঞ্জন, শিক্ষা মন্ত্রি থৌনাউজম বসন্তকুমার, রাটর রিছোর্সেস মন্ত্রি অরাংবৌ নিউমাই অমসুং এন.পি.এফগী এম.এল.এ- লোসি দিখো য়াওরি। খোঙচৎ অদুগা মরি লৈননা মন্ত্রি অরাংবৌ নিউমাইনা হায়- মখোয়বু রারী শারনবা কৌরক্লিবা অসি চপ চাবা মরম খঙহল্লকপা লৈত্রি। অদুবু রাজ্য অমিদ কেন্দ্র সরকারনা মণিপুরদা থোক্লিবা ইরাং অসি হেক হৌরকপদগী শান্তি পুরকবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনদুনা লাক্লি। রারী শাগদৌরিবা অসিদা হিরম অসিগী মতাংদা খরদুনা শান্তি পুরকপা গুম্বা ওইরসনু হায়খি।

পুলিস(এল)ঃ রাজ্য অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা সেক্যুরিতি ফোর্সনা থিবা হুম্বগী থবক লেপ্তনা চৎথরি। পুলিসকী পার্ডনা হায়-ইম্ফাল রেষ্ট জিলাগী মনুং চনবা লাঙ্গোল গেম ভিলেজ জোন-খ্রী দা সেক্যুরিতি ফোর্সকী অপুনবা কাংবুনা থিবা হুম্বগী থবক চৎথবদা কে.সি.পি নোংদ্রেনখোম্বা গ্রুপকী মীওই ৭ কা লোয়ননা গারি অমদি খৃৎশু খৃৎলায় কয়া ফারে।

মখোয়দগী মেগজিন য়াওবা পিষ্টোল অনি, তোঙান তোঙানবা নম্বর প্লেট মঙা য়াওবা কার ফোরচ্যুনর অমা, অতোপ্লা কার অমাগা লোয়ননা মোবাইল ফোন অমদি তোঙান তোঙানবা পোৎলম কয়া ফংবা ঙমখ্রে হায়রি।

অমরোমদা, নেসনেল হায়রে-৩৭ ইম্ফাল জিরিবাম অমসুং নেসনেল হায়রে-টু ইম্ফাল দিমাপুর লম্বীদা সেক্যুরিতি ফোর্সকী অকনবা চেকশিল থৌরাং মরক্তা নোংমদা চংদ্রবা য়াদ্রবা পোৎলমশিং পুবা গারি ৫০০ হেন্না ইম্ফাল যৌহল্লকখ্রে হায়রি। লোয়ননা, তোঙান তোঙানবা জিলাশিংদা পুনা চেক পোইন্ট ১০৯ হাংদোক্তুনা অচৎ অওকশিং চেক তৌবগী থবক লেপ্তনা চৎথরি হায়রি।

খুরখুল (এল)ঃ ইন্ফাল রেষ্ট জিলাগী মনুং চনবা খুরখুল প্রাইমারি হেলথ সেন্তরদা মশক খংদবা মীওই খরনা অশিবা মীওই অমা থমজিল্লাম্লে হায়রি। থৌদোক অদু ঙরাং নুমিদাং মশক খংদবা মীওইশিং অদুনা চহী ৪০ রোমগী লেং ওইগদবা চৈফম তানা ফুবগী দাগ লৈবা মীওই অদুগী হকচাং অদু খুরখুল প্রাইমারি হেলথ সেন্তরদা পুখৎলম্লগা মফম অদু থাদোক্তুনা চৎখিবনি। থৌদোক অদুগী মতাংদা পুলিসনা কেস অমা লৌখৎতুনা থিজিনবা হৌরে হায়রি।

সনাজাওবা(এল)ঃ পার্লিয়ামেন্টরি ষ্টেন্দিং কন্মিতি ওন লেবর, তেক্সতাইলস অমসুং স্কিল দেভলপমেন্ট ২০২৪-২৫গী অহানবা মীফম ঙরাং নিউ দিল্লিদা লৈবা পার্লিয়ামেন্ট হাউসতা পাঙথোকখ্রে। মীফম অদুদা কন্মিতি অদুগী মেম্বর ওইরিবা রাজ্য সভাগী এম.পি.লৈশেম্বা সনাজাওবা শরুক য়াখি। এগজামশিংগী সবজেক্ট খনবগী মতাং য়াওনা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা খরুখি হায়রি।

পিএম ঃ প্রধান মন্ত্রি নরেন্দ্র মোদিনা ঙসি ইন্টরনেসনেল টেলিকন্ম্যুনিকেসন
যুনিয়ন আই টি য়ু-রার্ল্ড টেলিকন্ম্যুনিকেসন ষ্টেন্দাদাইজেসন এসেমব্লি
(দব্লিউ.টি.এস.এ)২০২৪ ইোদোক্লগনি। নিউ দিল্লিগী ভারত মন্দপমদা
পাঙ্থোক্লদবা থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রিনা ইন্দিয়া মোবাইল কংগ্রেস ২০২৪ শু
ইোদোক্লনি। ঙসি পাঙ্থোক্লদৌরিবা আই.তি.য়ু-দব্লিউ.টি.এস.এ গী মীফম অসি
ভারত অমদি এসিয়া পেসিফিক লমদমগী ওইনা ইহান হানবনি। মালেমগী ওইবা
অটোবা মীফম অসিদা তোঙান তোঙানবা লৈবাক ১৯০ দগী লাকপা ইন্দব্লি
লিদরশিং, পোলিসি মেকরশিং অমসুং তেকোলোজি এক্সপার্টশিং শরুক য়াগনি।
মীফম অদুদা লাক্লদবা চহীশিংদা ওইরকপা য়াবা অনৌবা তেকোলোজিশিংগী
মতাংদা খন্নগনি। মদুগী মনুং চন্না সিক্স-জি, আর্তিফিসিএল ইন্
টলিজেন্স(এ.আই), আই.ও.টি বিগ দেতা অমসুং সাইভর সেক্যুরিতিনিচংবা
যাওবি।

জয়সঙ্কর ঃ সাংহাই কোওপরেসন ওর্গনাইজেসন সন্মিট শরুক য়ারুনবা মপালগী থৌরম মন্ত্রি এস.জয়সঙ্কর নুমিৎ নিনিগী খোংচৎতা ঙসি ইস্লামাবাদ চৎলগনি। মহাক্কী খোঙচৎ অসিনা চহী মাপলগী মতুংদা মপাল থৌরম মন্ত্রি অমনা মফম অদুদা চৎপা অহানবা ওইরগনি। সাংহাই কোওপরেসন ওর্গনাইজেসন অসিদা ভারত য়াওনা ইরান, কাজকন্তান, চাইনা, কিরগিজ রিপব্লিক, পাকিস্তান, রসিয়া, তাজাকিস্তান অমসুং উজবেকিস্তান য়াওরি। মীফম অদুদা লৈবাকশিং অসিগী ওইবা রাজনিতি, লল্লোন ইতিক, রিসর্শচ, তেকে ালোজি অমদি কলচরগী মতাংদা মরি ফগৎনবা হোৎনগনি।

কেনাদা ঃ কেনাদাদা লৈবা ভারতকী হায় কিন্মস্নর অমদি অতোপ্পা এনবোইশিং লৌথোকখ্রবা তুংদা ভারত্তা লৈরিবা লৈবাক অদুগী দিপ্লোমেট তরুক ভারত থাদোক্তুনা চৎনবা খঙহনখ্রে। মখোয়শিং অদু থা অসিগী ১৯ গী নুমিদাং পুং ১২ গী মমাঙদা লৈবাক অসি থাদোক্কদবনি হায়না কেন্দ্র সরকারনা খঙহল্লি। মপাল থৌরম মন্ত্রালয়গী মতুং ইয়া হৌজিক লৈরিবা কেনাদাগী সরকার অসিদা থাজবা লৈত্রে। মফম অদুদা লৈরিবা ভারত কী হায় কন্মিস্নর অমিদ এনবোইশিং লৈবদা শাফগদবা মফম ওইদবদগী মখোয়শিংবু লৈবাক অদুদগী লৌথোকখিবনি। মদুগী মখা তারকপদা ভারত্তা লৈরিবা কেনাদাগী দিপ্লোমেটশিং অদু লৈবাক অসি থাদোক্তুনা চৎখিনবা খঙ্হনখিবনি।

---নিউজ পেপর হেদলাইন্স---

মনিপুরদা শান্তি হঞ্জিলহন্নবর্গী পান্দমদা মৈতৈ, নাগা অমসুং নাগা লেজিসলেচর রারি শাননবা দেল্লিদা কৌরকখিবর্গী পাউ অমদি সেক্যুরিতি গী অপুনবা কাংবুনা কে.সি.পি নােংদুেনখোস্বর্গী মীওই-৭ ফাবর্গী পাউ ঙসি ফোঙবা পাউচে অয়াস্বদা মরু ওইবা পাউ ওইনা অহানবা লমাইদা হেদলাইন পীদুনা ফোঙনরি।

মৈতৈ নাগা অমসুং কুকি লেজিসলেচর দেল্লিদা ৱারি শানবা কৌরকপগী পাউ সেনাপতিদা ফোঙবা হিলশ হোর্নবিল এক্সপ্রেশ, তামেংলোং দা ফোঙবা গানফিউ মেল অমদি তামেংলোং তাইমসকীসু অহানবা হেদলাইন ওইরি।

মিনিষ্টর এমএলএশিং দিল্লিদা চঙশিন্নরবসু কুকিশিংগীদি খঙদ্রি হায়না সঙাই এক্সপ্রেসকী অহানবা লমাইদা হেদলাইন তৌদুনা ফোঙলি।

শেল খায়বগা মরী লৈনবা কেসতা ফারবশিং এন.এস.এ পানগদৌরি হায়বা পাউ সনালৈবাককী পাউচেদা ফোঙলি। জন্ম এন্দ কাশ্মীরদা চহী ৫ চূপনা থম্মককিবা প্রসিদেন্টস রুল লৌথোকখ্রে- কোংগ্রেসকা চৎমিন্নবা ওমর অব্দুল্লাহনা লূচিংবা লৈঙাক লিংলগনি হায়বা পাউ হুইয়েন লানপাউগী পাউচেদা ফোঙলি।

শকখঙদবশিংনা ফু-চৈবা তৌদুনা শোকপদগী পিঐচ সিদা পুখৎলম্বা মীওই > লায়কন্নবা ঙমদনা লৈখিদ্রে হায়বা পাউ নহারোলগী থৌদাং পাউচেদা ফোঙলি।

শির্লি রোই ইনিন্দয়ান এম্বাসিদা মীহুৎ ওইনা অমুক্কসু হাপখ্রে হায়না সঙাই এক্সপ্রেসকী পাউচেদা ফোঙলি।